Logo deteylinger.nl
Herman Boerhaave kocht in 1724 landgoed Oud-Poelgeest. | Foto Willemien Timmers
Herman Boerhaave kocht in 1724 landgoed Oud-Poelgeest. | Foto Willemien Timmers
Voorhout

Paul Jochemsz schrijft boek over Herman Boerhaave

  Cultuur

Voorhout • Auteur Paul Jochemsz is, geholpen door een redactieraad, in de afrondende fase van het schrijven van boek over de 'geboortegrond' van Herman Boerhaave.

Boerhaave werd op 31 december 1668 in Voorhout geboren en werd later in Leiden een groot wetenschapper (onder andere arts, anatoom, botanicus en scheikundige). Hij woonde ook in Oegstgeest, waar hij in 1724 landgoed Oud-Poelgeest kocht.

'Eenvoud is het kenmerk van het ware' was de lijfspreuk van de beroemde Leidse medicus, en deze eenvoud is nog steeds voelbaar in de groene oase die het kasteel met zijn park vormt.

Boerhaavehuis

Het boek over Boerhaave is een uitgave van de Stichting Het Boerhaavehuis. Naast Herman Boerhaave, gaat het boek over het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin te Voorhout. Ook beschrijft het de aangrenzende gebieden, zoals de beide kerken, de kerkhoven, het Boerhaavekwartier, de scholen, alsmede de Oude Agnes en de later bebouwde gebieden rond het Boerhaavehuis.

Voorhout is in de vorige eeuw sterk gegroeid, een groei die zich ook in de huidige eeuw voortzet. Hoewel ook het centrum in al die jaren behoorlijke veranderingen heeft ondergaan, is dit deel van de kern van het dorp nog altijd en steeds meer te kenschetsen als 'Voorhouts groene hart'. Het boek presenteert het Boerhaavehuis en zijn tuin op een bijzondere wijze. Ook de 'buren' van het Boerhaavehuis krijgen een plaats in het boek. Bekende families komen aan de orde in het boek. Dit alles wordt omlijst met overleveringen en anekdotes, waarbij rijk fotomateriaal de uitgave completeert.

Het is Paul Jochemsz zijn derde boek, na eerdere uitgaven van de gewaardeerde boeken VV Foreholte, 75 jaar clubliefde en De (Noordwjkse) Oude Jeroenstoren, 147 treden naar de top.

Intekenen

Tot eind april kan men voor slechts 15 euro intekenen voor het Boerhaaveboek. Bij intekening wordt de naam van de koper in het boek vermeld en wordt men op donderdagavond 22 juni uitgenodigd voor de feestelijke presentatie van het boek op het Kerkplein en in de Boerhaavetuin in Voorhout. Er zijn reeds 1300 intekenaars, dus het wordt een bijzonder, cultureel evenement.

Intekening is mogelijk via de website www.boerhaavehuis.nl, of via e-mail berghaas@casema.nl. De intekenprijs is slechts 15 euro, en moet overgemaakt worden naar rekeningnummer NL31 RABO 0139 5373 92. t.n.v. Boerhaaveboek.

Meer berichten