Logo deteylinger.nl
Warmond

Doveman Beethoven puur en waarachtig tot leven gewekt

  Cultuur
Foto: pr.

Warmond • In de Kunstweek Warmond is zaterdag 11 november om 20.30 uur in Theater Het Trefpunt Beethoven vs Beethoven te beleven. Dit is een pakkende voorstelling van pianiste Regina Albrink en de van televisie bekende acteur Klaas Hofstra.

Ludwig van Beethoven, kortweg Beethoven (1770-1827, bij gebruik van alleen de achternaam geen "van" ervoor laat staan "von", zijn grootvader Lodewijk was een bakkerszoon uit Mechelen), is zonder twijfel een van de meest imposante figuren van de moderne Westerse cultuur. Wereldwijd spreekt zijn muziek en persoonlijkheid tot de verbeelding. Tot op de dag van vandaag, de hit Roll over Beethoven uit 1956 van de Rock 'n Roll zanger Chuck Berry en even later de Beatles was maar rimpeling. Bij Beethovens leven was dit al het geval en op 29 maart 1827 waren in Wenen vele duizenden getuige van zijn uitvaart.

Acteur Klaas Hofstra alias Beethoven kijkt terug op zijn leven, puur en waarachtig van toon. Rode draad is hier zijn verlangen voor zijn neef Karl te zorgen, enig kind van zijn overleden broer Carl. Het mocht niet baten, de jongen wilde van zijn beroemde oom niets weten. Vandaar de titel van deze voorstelling. En uiteraard verhaalt hij van zijn alomvattend verdriet: pas 26 jaar oud merkt de componist dat zijn gehoor afneemt, zes jaar later is hij nagenoeg doof. Hoe nu verder met zijn carrière als alom gevierde pianovirtuoos en dirigent van zijn baanbrekende, symfonische werken? In het Heiligenstädter Testament (1802), een uitvoerige brief aan zijn broers, maakt hij zijn besluit bekend: het is zijn plicht zijn muziek en idealen aan de wereld over te dragen, daarom zal hij er geen eind aan maken. Alle Menschen werden Brüder! Indringend wordt Hofstra geflankeerd door pianiste Regina Albrink, zij vertolkt onder meer delen uit Beethovens pianosonates waaronder de Appassionata. "Groots en meeslepend wil ik leven/hoort ge dat, vader, moeder, wereld, knekelhuis!" zou de dichter Hendrik Marman zo'n eeuw later neerpennen. En wie kent niet Für Elise? Terwijl Albrink deze evergeen speelt, haalt Beethoven herinneringen op aan nog eens een vrouw op wie hij stapel verliefd was en tegelijk weer besefte dat hij, die getergde, knettergekke doveman, alleen moest blijven. 

Kaarten kosten 17,50 euro per stuk en zijn te koop via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV te Warmond aan de Gemeentehaven. Ook op de avond zelf zijn kaarten verkrijgbaar aan de zaal.

Meer berichten