Logo deteylinger.nl
Warmond

Handtekeningen voor behoud beuken

  Politiek

Warmond • De gemeente neemt een onafhankelijk bureau in de arm om de voorgenomen kap te onderzoeken van de twee monumentale rode beuken in de tuin van het voormalige gemeentehuis op Herenweg 109. Dat is het resultaat van een handtekeningenactie van inwoners. In de afgelopen raadscommissie Ruimte werden de handtekeningen wethouder Bas Brekelmans aangeboden.

Door Nico Kuyt

Volgens woordvoerster van de actie, Marlies Schrevel, moest ook het geluid van de bewoners gehoord worden. Binnen een week verzamelde zij een paar honderd handtekeningen en daaruit blijkt dat Warmond de bomen wil behouden, zo hield zij vorige week de raadscommissie voor. Er kwamen reacties als dat de beuken erg belangrijk zijn voor het dorpsgezicht van Warmond. Ook heersen er twijfels over de noodzaak van de kap. Zo is het boomonderzoek uitgevoerd in opdracht van de ontwikkelaar, maar wie betaalt bepaalt.

Tenslotte heeft de gemeente de kapvergunning te gemakkelijk verleend door tussentijds de spelregels te veranderen rond het behoud van de voorzijde van het gebouw inclusief de bomen.

Tegengeluid

Maar tijdens de vergadering kwam ook een tegengeluid naar voren van inspreker Albert de Vos. Hij riep op de bomen door de ontwikkelaar op diens kosten weg te laten halen en te vervangen door jongere exemplaren van enige grootte. Nu heeft men met maar één partij te maken, maar als straks de nieuwe appartementen bewoond zijn, dan moet je het nog maar afwachten. Ook wethouder Bas Brekelmans wees hierop na vragen van Fred Koot (D66). Als gewacht wordt op het moment dat de bomen dood zijn, is de grond niet meer van gemeente, maar van de vereniging van eigenaren en particulieren hebben in Teylingen geen herplantplicht.

Niet doof

Brekelmans stipte verder aan dat B&W niet over één nacht ijs is gegaan. Zo heeft er een boomdeskundige en een landschapsarchitect naar gekeken, maar hij verklaarde ook dat B&W niet doof is voor de roepstem van die wel 'behoorlijk veel' handtekeningen. "Wij willen als B&W een handreiking doen en een second opinion laten uitvoeren. Maar als daaruit hetzelfde komt, dan zijn we klaar en moeten we doorzetten", zo verklaarde hij. De gemeente zal de kosten op zich nemen, maakte hij helder aan Maarten van Welie (CDA), die vond dat het belangrijk is dat Teylingen betaalt als meest onafhankelijke partij om niet weer een discussie te krijgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Tenslotte deed Dion Piket (Trilokaal) het voorstel om nu al kaders vast te stellen wat voldoende is voor het behoud of niet. Zo wees hij op de discussie die destijds gevoerd is over de levensverwachting van twee beuken van Plan Beukenhof in Sassenheim, die ondanks de sombere voorspellingen er overigens nog staan. Maar daar wilde de wethouder niet aan. Eerst maar het rapport afwachten en daarna beoordelen.

Op een kort mogelijke termijn wordt het onderzoek uitgevoerd. Er loopt intussen ook nog een bezwaarzaak tegen de kap die is aangespannen door de Vereniging Betrokken Teylingers.

Meer berichten