Logo deteylinger.nl
Deze maand maakt het RIVM de onderzoeksresultaten naar de rubberkorrels bekend. | Foto: pr.
Deze maand maakt het RIVM de onderzoeksresultaten naar de rubberkorrels bekend. | Foto: pr.
Politiek

Zorgen over korrels op kunstgrasvelden

  Politiek

Teylingen • Landelijk is de discussie losgebarsten over mogelijke kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels op de kunstgrasvelden. In Teylingen haakt de fractie van Trilokaal hierop aan en raadslid Dion Piket heeft aan B&W vragen over de korrels gesteld.

Door Nico Kuyt

Piket maakt zich ernstige zorgen over de korrels op de velden van de diverse Teylingse sportverenigingen. Op dit moment zijn er ongeveer acht kunstgrasvelden binnen de gemeente waarvan minimaal zes velden een laag met deze korrels hebben. Het gaat daarbij om voetbalvelden.

Zembla

Aanleiding voor de onrust is de uitzending van het tv-programma Zembla in oktober. Daarin pleitten wetenschappers voor onderzoek naar het risico op kanker bij sporters die met het rubbergranulaat op de velden in aanraking komen. Uit onderzoek van het programma bleek dat de rubberkorrels nooit goed onderzocht waren op eventuele gezondheidsrisico's voor de sporters.

RIVM

Landelijk worden er inmiddels diverse onderzoeken ernaar uitgevoerd en het wachten is nog op het onderzoek van de RIVM, dat, zoals het er nu naar uitziet, als betrouwbaar en geldend wordt gezien door zowel de KNVB als ook de verenigingen. "Mocht dat onderzoek inderdaad aantonen dat het in de gemeente gebruikte rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen bevat, dan heeft de gemeente een forse uitdaging. Verenigingen hebben daardoor een acuut probleem, immers spelen op deze ondergrond moet dan ontraden worden. Voor de verenigingen betekent dit dat tot aan het moment van vervanging, zij nagenoeg stil komen te liggen", schildert Piket de dreiging en wijst met de vinger naar gemeenten als Amsterdam en Katwijk die de stappen hebben ondernomen om met de verenigingen in overleg te gaan of reeds plannen in voorbereiding hebben.

Overleg

Piket wil nu weten of Teylingen ook in overleg is met de betreffende verenigingen, of er al een plan is indien de korrels vervangen dienen te worden en binnen welke termijn vervanging mogelijk is. Ook vraagt hij wie dan de kosten gaat dragen en of bij een aanleg van nieuwe kunstgrasvelden al ander materiaal op het oog is, zoals kurk.

Meer berichten