Logo deteylinger.nl
Een aantal partijen heeft belangstelling voor het kopen van de voormalige bibliotheek aan de Jacoba van Beierenhof. | Foto: mv
Een aantal partijen heeft belangstelling voor het kopen van de voormalige bibliotheek aan de Jacoba van Beierenhof. | Foto: mv
Politiek

Afstoten van gemeentelijke gebouwen lijkt een fiat te krijgen

  Politiek

Teylingen • Het lijkt erop dat de gemeenteraad akkoord zal gaan met het afstoten van vier gemeentelijke panden, zo bleek uit de raadscommissie Ruimte. Enkele fracties moeten het nog even binnen de eigen gelederen bespreken, maar het voorstel is opgenomen als een hamerpunt op de agenda van de komende raad op donderdag 15 december.

Door Nico Kuyt

Het gaat om de Kompasschool en de Kastanjehof in Sassenheim en de voormalige bieb en de schoolwoningen van het Cluster in Voorhout.

In de commissie leefden nog wel enkele vragen over het afstoten, met name rond de Kastanjehof. De bedoeling is dat het gebouw wordt omgevormd tot woningen in het goedkope segment, maar op dit moment huist er in het gebouw nog de Vrije Academie Sassenheim, als onderdeel van de Volksuniversiteit Teylingen. De docenten hebben een petitie naar de fracties gestuurd. De docenten geven aan geschrokken te zijn dat de academie uit het gebouw moet. Door de gemeente aangeboden alternatieve huisvesting bleek niet geschikt. In de commissie haastte wethouder Kees van Velzen te verklaren dat als er voor de academie geen goede alternatieve ruimte te vinden is, deze gewoon blijft zitten. Maar als er een goed alternatief is en naar tevredenheid van de academie, dan komen er woningen. Voor die tijd zal de gemeente ze er niet uitzetten.

Animo voor de bieb

Voor de bieb hebben zich inmiddels twee kandidaten gemeld om te dingen naar een aankoop, waaronder Fysiotherapie Voorhout die de voorgenomen verkoop uit De Teylinger vernam. Van Velzen onderstreepte dat het pand publiekelijk wordt aangeboden, waarbij iedereen een kans krijgt om een bod te doen. "Het verkoopproces wordt heel transparant en open gevoerd", antwoordde hij op vragen vanuit de commissie.

Goedkopere woningen

De PvdA voerde nog een pleit om de voormalige Kompasschool niet te reserveren voor woningen in het duurdere segment, maar juist een goedkoper segment. De nieuwe bewoners laten zo een woning achter waarin asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest kan worden. Maar de wethouder benadrukte dat de school een gemeentelijk monument is. "Die kun je niet even platgooien en opnieuw bouwen. Het is lastig om daar iets voor het goedkope segment te ontwikkelen. De Kastanjehof geeft veel meer mogelijkheden voor goedkopere woningen. Zo blijft het in balans."

Meer berichten