Logo deteylinger.nl
Impressie van de windturbines zoals Akzo ze wil neerzetten bij het bedrijf in Teylingen.
Impressie van de windturbines zoals Akzo ze wil neerzetten bij het bedrijf in Teylingen.

De buren zijn tegen: meerderheid politiek Oegstgeest tegen windmolens bij Akzo

  Politiek

Regio • Een meerderheid van de Oegstgeester gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen de mogelijke plaatsing van twee windturbines van ieder 175 meter hoogte op het terrein van AkzoNobel, net over de gemeentegrens met Oegstgeest. De fracties van Oegstgeest zijn bereid om voor de belangen van hun inwoners op te komen.

VVD, Hart voor Oegstgeest, het CDA en Lokaal Oegstgeest vinden dat dergelijke mega-turbines niet passen in een woongebied, met woonhuizen vanaf slechts 100 meter afstand, snelweg A44, de aanvliegroute van Schiphol, jeugdgevangenis Teylingereind en de 1500 werknemers van het chemische bedrijf Akzo die er pal onder komen te werken.


De uitspraken zijn des te opvallender, omdat de beoogde turbines op het grondgebied van Teylingen zouden komen te staan, echter, op slechts een paar honderd meter van de gemeentegrens met Oegstgeest. De windmolens komen zelfs dichter bij de Oegstgeester bebouwde kern (Haaswijk, de Morsebel, de Clinckenburgh) dan de dorpskernen van Sassenheim, Voorhout en Warmond.


Het CDA bij monde van Eibertjan van Blitterswijk: "Deze windmolens passen niet in de omgeving. In en rond Oegstgeest zijn betere manieren om te werken aan verduurzaming, bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen en afvalverduurzaming zonder wijkcontainers.'' Hart voor Oegstgeest heeft over de plannen van Akzo al contact met de verantwoordelijk wethouder uit Teylingen gehad. Overigens is er in Teylingen ook een meerderheid in de gemeenteraad tegen de windmolens ontstaan. Wethouder Bas Brekelmans daarover: "Ons dorp is niet geschikt voor zulke hoge windmolens. We kennen allemaal de turbines bij Burgerveen langs de A4/A44, maar die zijn maar 85 meter hoog. De turbines bij Akzo worden ook nog ruim twee keer zo hoog."
De VVD Oegstgeest ziet met name gezondheids- en veiligheidsproblemen als grote obstakels.

Comité

Het vorig jaar opgerichte Comité tegen Dreiging Windmolens bij Akzo heeft studies gedaan naar de (gezondheids)risico's van windmolens. "De verwachte overlast (slagschaduw, geluidsoverlast), die kilometers ver zal voelbaar en zichtbaar zijn tot aan Oegstgeest, Teylingen, De Kaag en Leiden toe, " aldus het comité. "De horizon zal vele kilometers ver volkomen worden gedomineerd en het karakter van ons landschap voorgoed vervuilen. Ook zijn er uit internationale studies steeds meer aanwijzingen dat het (infra)geluid dat de windmolens produceren, gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor werknemers van Akzo, omwonenden en passanten. Risicogroepen zijn jongeren, zwangere vrouwen en ouderen. Akzo is een chemisch bedrijf in de hoogste risicocategorie, waar bij een calamiteit de aanwezigheid van tonnen explosief en brandbaar materiaal, de gevolgen desastreus kunnen zijn."


Het Comité hoopt dat de bewoners van Teylingen en Oegstgeest op 21 maart met hun stem de komst van de turbines kunnen tegenhouden.

Meer berichten