Logo deteylinger.nl
Drukte met de 'vletten' bij het ronden van de boei. | Foto: Caroline Spaans
Drukte met de 'vletten' bij het ronden van de boei. | Foto: Caroline Spaans
Warmond

Den Haag wint Kaagcup

  Verenigingen

Waterscouts van de Macdonaldgroep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2017 gewonnen. De Cornelis de Houtman uit Gouda en Scouting Orion uit Voorburg werden tweede en derde.

De 42ste editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei. In totaal deden 1400 waterscouts mee, er lagen zo'n driehonderd boten in het water. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio's Den Haag, Leiden, Bollenstreek, Westland, Haarlem en Rotterdam.

De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door de Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs ook naar de Macdonaldgroep. Scouting Willem Barendsz uit Alphen aan den Rijn mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: " Het was voor het eerst sinds vijftien jaar dat we zoveel deelnemers hadden als nu. Overal waar je keek op de Kaag waren Scoutingboten met fanatieke kinderen te zien. Ook mogen we absoluut niet klagen over het weer: ideaal zeilweer met veel zon en voldoende wind."

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluiten gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Ook vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep.

Slapen op het weiland van de boer

Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds gebruik als permanent zeeverkennerscentrum, in het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep.

Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.

Meer berichten