Logo deteylinger.nl
Adest Musica eert Rogier van Otterloo in ‘The Composer’. | Foto: pr.
Adest Musica eert Rogier van Otterloo in ‘The Composer’. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Sassenheim

Adest Musica tweede van Nederland bij Wereld Muziek Concours 2017

  Verenigingen

Sassenheim • Een jaar van voorbereiding, een jaar van vele repetities en urenlange exercities heeft voor Adest Musica een meer dan voortreffelijk resultaat opgeleverd tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. In het uitverkochte Parkstad Limburg Stadion werden door de 70 Adest muzikanten prachtige noteringen behaald op de mars en show. Op beide onderdelen werd Adest door de internationale vakjury beloond met 'goud met onderscheiding' met scores van respectievelijk 94,15 en maar liefst 95,42 op het onderdeel show. Met deze scores laat Adest zien en horen dat het een topkorps is en blijft; een vierde en tweede plaats in de eindrangschikking met tientallen (inter)nationale topkorpsen. Bijzonder hierbij is dat Adest op de laatste finale dag van het WMC ook de 'Publieksprijs' in ontvangst mocht nemen. Meer dan 30 procent van het aantal uitgebrachte stemmen was er voor 'de trots van Sassenheim'.

Zo'n 300 supporters, waarvan 120 met de supportersbussen, hebben de verrichtingen van Adest Musica op zondag 30 juli met spanning gevolgd. Via livestream kon ook het thuisfront de verrichtingen van Adest Musica volgen. Bij de supporters in het stadion tal van sponsoren, evenals burgemeester Carla Breuer.  's Ochtend werd al vroeg vanaf 't Onderdak vertrokken om vanaf 11.00 uur de (inter)nationale topkorpsen te volgen. Op deze laatste dag van het WMC werden een zestal marsen en negen shows gelopen. Voor beide onderdelen was Adest de laatste in de reeks van optredens.

Sterk resultaat Floraband

Een dag eerder had met name  het regionale topkorps Floraband Rijnsburg al een sterk resultaat op  de mars neergezet. Daarnaast was er ook de zeer hoge score op het onderdeel show van de Nishihara Band uit Japan. 

Mars

De eerste unieke bocht in de mars brengt al een golf van enthousiasme bij de 15.000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion. De mars 'A Tribute to the Royal Marines' met een 'vleugje' van het Nederlandse volkslied, is zo geschreven dat op een vastgesteld parkoers elke (verplichte) bocht of counter passend in de mars is. Soepel, lijnrecht met strakke diagonalen in de twaalf rijen van zes muzikanten wordt er gemarcheerd. Op de laatste rij van zes sousafoons loopt 'Bassie 4', Koos Hoogervorst die voor de twaalfde keer deelneemt aan het WMC; een unieke prestatie. Dynamisch wordt er gemusiceerd en het publiek, met tal van muzikale kenners, weet het al als de laatste bocht wordt gelopen. Adest Musica zet met deze mars een optimale prestatie neer. Exact tot op de laatste noot wordt het parcours gelopen. Het is aan de jury om deze inspanning van de korpsleden op waarde te schatten. 'Het is en blijft een jurysport', is een uitspraak die zeker voor het WMC geldt. Elke vier jaar is hierover wel discussie, maar Adest Musica kan met een goed gevoel het stadion verlaten. Dit is het maximale wat het korps eruit heeft gehaald. Dit is de prestatie waarin zoveel uren repetitie- en exercitietijd is geïnvesteerd.

Accommodatie

Voor het korps en instructie is gedurende de WMC dag een sportaccommodatie gereserveerd in de directe omgeving van het Roda JC stadion. De korpsleden stappen na de mars direct in de bus om naar deze accommodatie te rijden en zich voor te bereiden op de show 'The Composer'. Heeft de voorbereiding van de mars al veel tijd gekost, die van de show nog meer. Choreografie gekoppeld aan muziek en dit weer ondersteund door zogenaamde gimmicks, verrassende elementen die het publiek, maar zeker ook de jury  moeten entertainen. 'The Composer', als eerbetoon geheel gearrangeerd op de muziek van wijlen chef dirigent van het Metropole orkest en groots componist Rogier van Otterloo. Wie kent niet de succesvolle muziek van Soldaat van Oranje of Turks Fruit. Van deze muziek hebben de dirigenten Rob Balfoort, Jos Lustberg en choreograaf Frank Ranzijn, ondersteund door muziekraad en een achtkoppig instructieteam, een prachtig showproduct gemaakt. Met dit product moet het gebeuren tijdens het WMC. Blijft Adest tot de nationale top behoren en laat het internationaal zien dat er in Sassenheim een topkorps musiceert? Omstreeks 17.00 uur marcheert Adest het stadion binnen en positioneert  zich in de startpose. In de komende twaalf minuten moet het gaan gebeuren. Zeker voor de talrijke jonge muzikanten die aan hun eerste WMC deelnemen, is dit iets wat je 'niet meer snel vergeet'. Zoveel (in)spanning en concentratie, zoveel energie en 'samen met elkaar', onbeschrijflijk wat het WMC teweeg kan brengen.

The Composer

'Let's start the show' en als laatste korps op de finaledag, zet het korps de begintune van de 'Soldaat van Oranje' in. De pauken in de drumpit dreunen door het stadion, het koper en slagwerk speelt verfijnd en dan weer massaal. De looplijnen zijn prima en zeker het publiek op de hoofdtribune, ziet dat de choreografie en muziek meer dan passend zijn. De show is immers frontgericht en alle figuraties zijn op de hoofdtribune gericht. De danspassen zijn gelijk, de kolbakken worden afgezet en de blinddoeken worden opgezet. Geblinddoekt vervolgens de muzikanten hun weg zonder de kolbakken te raken. Op de grote gedrapeerde grote notenbalk op het veld duiden de kolbakken een notenschrift. En steeds maar weer moeten de looplijnen in het korps gelijk blijven, dit vreet  energie van de muzikanten. Mooi gelijk worden de kolbakken weer opgezet en de melodielijn blijft dynamisch. Dit moet, nee dit gaat een hoge score opleveren. Daar is het publiek, de Adest supporters in het bijzonder, van overtuigd. De finale van de  show volgt. Een team van zes personen loopt naar de achterzijde van het veld en exact bij de laatste noot ligt achter het korps de Nederlandse vlag, 30 x 30 meter strak gedrapeerd op het veld. Wijlen Rogier van Otterloo, Nederlandse composities, dirigenten, instructeurs, vrijwilligers en niet te vergeten de 65 korpsleden symboliseren wat er in Nederland kan worden gepresteerd op muzikaal en choreografisch gebied. Na een machtig applaus van de 18.000 toeschouwers marcheert het korps het stadion uit. Emoties komen los, zeker als partners, ouders hen verwelkomen buiten het stadion. 'Hier hebben we een jaar lang zo intensief met elkaar voor gewerkt.' Kort hierna dient het korps weer het stadion binnen te gaan, de finale wacht inclusief de belangrijke beoordelingen van de jury. Het spannende wachten volgt. Korps na korps hoort hun scores en als laatste in de rij volgt Adest. Op het onderdeel mars een score van 94,15 punten en op het onderdeel show 95,42 punten.

Kort na de prijsuitreiking de lange terugreis naar Sassenheim, naar clubgebouw 't Onderdak waar het thuisfront de korpsleden, instructie en vrijwilligers onthalen met een warm applaus. Namens het College B&W is wethouder Arno van Kempen aanwezig. Het WMC 2017 is voorbij, Adest Musica heeft een topprestatie geleverd en heerlijk de vakantie wacht.

Scores WMC 2017

Deelname aan het WMC geschiedt in de 'First Division' en in de 'World Division', de hoogste mondiale divisie. Adest Musica musiceert in de World Divisione op het onderdeel mars en show. Er kan een totaal van 100 punten door de jury worden gegeven. Een score tussen 60-70 punten levert een bronzen medaille op, tussen 70-80 punten een zilveren- en tussen 80-90 punten een gouden medaille. De korpsen met 90 punten of hoger ontvangen 'goud met onderscheiding'.

Mars:

 1. Floraband Rijnsburg                                      95,25 pnt.                                                         
 2. K&G Leiden                                                      94,75
 3. Slagwerkgroep West Nederland             94,25
 4. Adest Musica                                                   94,15
 5. DVS Katwijk                                                      92,50

                                                              

Slagwerk Jeanne 'd Arc Noordwijkerhout           85,13 pnt.

Da Capo Lisse                                                                   80,63

St. Cecilia Voorhout                                                      76,78

Show

 1. Pasveerkorpsen Leeuwarden                  96,08 pnt
 2. Adest Musica                                                   95,42
 3. Nishihara Band Japan                                   95,06
 4. Rijnmond Band Schiedam                          93,86
 5. K&G Leiden                                                      93,21
 6. Floraband Rijsnburg                                      91,04
 7. DVS Katwijk                                                      90,68                    
Meer berichten