Logo deteylinger.nl
Matthijs Ribberink is gekroond tot winnaar van Koppermaandag. | Foto: pr.
Matthijs Ribberink is gekroond tot winnaar van Koppermaandag. | Foto: pr. (Foto: pr.)

Matthijs Ribberink schutterskoning bij St. Hubertus

  Verenigingen

Voorhout • Het is grauw, donker en windstil bij biljartvereniging De Agnes op sportpark Elsgeest. De leden van schuttersvereniging St. Hubertus zijn er te gast en druppelen binnen voor de jaarlijkse schuttersdag: Koppermaandag. Zij maken zich op voor de strijd om de eretitel Schutterskoning 2019. Een strijd die vandaag zal gaan tussen Jan Roeloef Kooreman en Matthijs Ribberink. Beiden behalen 8 punten, een erg lage score. In de zaal beslechten zij het pleit. Ribberink verslaat Kooreman en wordt voor de tweede maal Schutterskoning (2013). Kooreman was in 2005 al een keer Schutterskoning.

Al met het openingschot door de Beschermvrouwe burgemeester Breuer en de nog heersende schutterskoning Twan van Dijk om negen uur valt het vlaggetje. Zou Van Dijk zijn titel prolongeren? Dat blijkt niet het geval. Aan het eind van de ochtend ligt de strijd volledig open. Ard Biesheuvel en Kees van Velzen leiden met 6 punten. Kooreman en Ribberink hebben elk 2 punten. In de middag scoort Van Velzen nog 1 punt en Joost van Kempen nog 2 punten. Met 7 punten staan zij dan aan kop. Peter van Gils sluit zich met twee vleugels en ook 7 punten aan. Om even voor twee uur haalt Kooreman de romp naar beneden en leidt met 8 punten. Op de andere baan gaat de strijd door. De schutter die daar de romp scoort, bepaalt de einduitslag. Wordt het Van Gils (7 p), Wesley Ammerlaan (5 p), Ferry van der Vlugt (3 p), oud-voorzitter Ton van der Zwan (3 p) of Ribberink? Om vijf voor half drie beslist Ribberink de strijd. Ribberink eindigt daarmee gelijk met Kooreman en zij moeten in de zaal kampen om de titel. Voor de tweede maal mag Ribberink zich na het schieten op kaarten Schutterskoning 2019 noemen. Beschermvrouwe burgemeester Breuer hangt de nieuwe Schutterskoning de versierselen om. Saillant detail: in eerste instantie meldde Kooreman zich af voor dit jaarlijkse festijn.

Binnen de vereniging gaan stemmen op om het kampen van binnen naar buiten te verplaatsen. Onder het oog van alle deelnemers moeten zij zich dan aan het eind van de dag bewijzen met iets kleins in de plaats van de houten vogel. Het bestuur is niet ongevoelig voor de aangevoerde argumenten.

Beste vogelschutters

In de ranglijst met beste vogelschutters aller tijden is in de kop geen verandering gekomen. René Zwetsloot blijft met 151 punten eerste. Cor van Steijn volgt op afstand met 116 punten. Het verbaast voorzitter Kees van Velzen dat ondanks het uitstekende schieten van Piet Lemmers het hem niet lukt om de Rode Lantaarn over te dragen aan een opvolger. Met 1 punt staat Lemmers al enige jaren onder aan de ranglijst. Opnieuw reikt de burgemeester hem de lantaarn uit. Kooreman en Ribberink schuiven in de lijst zeven plaatsen omhoog en passeren Jos Geurts en Bert Pilaszek.

Traditie

Jaarlijks strijden de leden van Schuttersvereniging St. Hubertus op de eerste maandag na Drie Koningen, Koppermaandag, om de hoogste eer binnen de vereniging: Schutterskoning. De schutters schieten op twee banen op houten vogels. Achter de vogels staan kogelvangers. In de ochtend wordt op vogels van vers hout geschoten en in de middaguren op een jaar oude vogels. Tevens wisselen de schutters van baan. De houten vogels hebben een staart, twee vleugels, een kop, een romp en een vlaggetje. Met het neerhalen van delen van de vogel scoren de schutters punten. De romp is het meeste waard 6 punten. Dan volgt de kop met 5, de vleugels met 4 en 3 punten en de staart met 2 punten. Het vlaggetje levert 1 punt op. De schutter met de hoogste gescoorde wordt gehuldigd als Schutterskoning; een titel voor een jaar. Er zijn zes prijzen. Is de uitslag gelijk dan wordt er gekampt. De schutters strijden dan in de zaal voor de juiste rangorde. Tijdens het schuttersmaal worden de prijzen uitgereikt en de Schutterskoning vereeuwigd. Eind 2020 bestaat St. Hubertus 100 jaar.

Uitslag

1. Matthijs Ribberink; 2. Jan Roelof Kooreman beiden 8 punten; 3. Peter van Gils; 4. Kees van Velzen; 5 Joost van Kempen met allen 7 punten en 6. Twain van Dijk met 6 punten.

Meer berichten